Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

ΜΕΛΕΤΗ: Ενέργεια. τροφή, ζωή (τροφική αλυσίδα)

Το σημερινό μάθημα της Μελέτης (σελίδες 88 και 89 του βιβλίου μας) μας μιλάει για την τροφική αλυσίδα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται τροφή για να πάρουν ενέργεια και να ζήσουν. Έτσι, κάποιοι οργανισμοί τρώνε κάποιους άλλους. Θα το καταλάβεις αυτό και από την εικόνα που ακολουθεί:
Φτιάχνουμε λοιπόν μια πυραμίδα που στη βάση της έχει 🍀🌱🍄🌻🌴τους οργανισμούς που τρώγονται πρώτα και για αυτό είναι περισσότεροι (π.χ. το γρασίδι). Μετά ακολουθούν τα ζώα που τρώνε το γρασίδι, δηλαδή τα 🐇🐓🐑φυτοφάγα (π.χ. λαγός, κότα, πρόβατο) και στην κορυφή είναι τα ζώα που τρώνε τα φυτοφάγα, δηλαδή τα 🐺σαρκοφάγα (π.χ. λύκος), τα οποία και είναι λιγότερα.
Αν λείψει ένα ζώο από την τροφική πυραμίδα (ή αλυσίδα), τότε χαλάει η ισορροπία στη φύση. Για παράδειγμα τα φίδια τρώνε τα ποντίκια. Αν λείψουν τα φίδια, τότε τα ποντίκια θα γίνουν πάρα πολλά και θα κάνουν ζημιές στις καλλιέργειες των ανθρώπων.

Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον μάθημα με ωραίες διαδραστικές ασκήσεις στο τέλος. Ας ξεκινήσουμε με τις παρακάτω εικόνες:





📕Το βιβλίο σου στη σελίδα 88 έχει μια άσκηση: "Ποιος τρώει ποιον;". Για προσπάθησε να βρεις τις σωστές αντιστοιχίσεις.
📗Στο Τετράδιο εργασιών, στη σελίδα 34 και στην άσκηση 2, μπορείς να κάνεις τις σωστές τροφικές πυραμίδες με τους οργανισμούς που σου δίνονται κάθε φορά. Μην ξεχάσεις ποιους πρέπει να βάλεις χαμηλά στη βάση.

💻Αν ο υπολογιστής, το τάμπλετ ή το κινητό σου έχει τη δυνατότητα εφαρμογής του flash player, ακολουθούν πολύ ωραίες διαδραστικές ασκήσεις με την τροφική αλυσίδα. Ακολούθησε τις οδηγίες και παίξε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου